Skip to content →

Det snabbaste sättet att byta däck

Att byta däck kan vara en skrämmande uppgift. Det kan kännas som om det kommer att ta en evighet och du kanske inte vet var du ska börja. I det här blogginlägget ska vi visa dig det snabbaste sättet att byta däck. Vi går igenom hur du kan göra så att går fortare nästa gång det är dags.

Tänk på säkerheten före att det ska gå snabbt

När det kommer till att byta däck så är det extremt viktigt att man tänker på säkerheten istället för att det ska gå snabbt. Om man inte gör på rätt sätt och kontrollerar att allt sitter fast kan det sluta med en otäck olycka när du är ute och kör.

Så ta det lugnt och kom ihåg att säkerheten är viktigast. Här nedan kan du läsa om hur man byter däck säkert och får det gjort snabbt.

Förberedelser för däckbyte

För att kunna byta däck snabbt så kan det vara bra att ha allt förberett så att du inte behöver lämna bilen. Då sparar du massor av tid och ditt däckbyte går snabbare.

En annan sak som man kan göra om man har flera bilar är att ta alla på samma gång. Då slipper du göra det fler gånger plus att allt som behövs redan är framme.

Ha rätt verktyg med dig och lägg ut däcken där dom ska sitta

Ett tips för att det ska gå fortare att byta dina däck är att lägga ut dom där dom ska sitta. Då behöver du inte gå iväg och hämta däcken efter varje gång och det är bara att sätta fast dom.

Om du har tillgång till en muttermaskin så kommer du att kunna spara in lite tid men det går lika bra med ett fälgkors.

Dubbelkolla så att allt sitter fast

Sista delen i däckbytet är att kolla så att allt sitter fast. Om det inte sitter fast är risken att däcken blir lösa och då måste du skruva åt dom igen. Bultarna ska inte heller sitta åt för hårt då dom kan ta skada och riskerar att gå sönder.

Kontrollera därför alltid med ett momentskaft eller så kan man ta fälgkorset och lägga trycket i handflatan. När det börjar kännas i handflatan att det gör ont är det rätt åtdraget.

Efter att du kört bilen några mil är det alltid bra att dubbelkolla så att alla bultar fortfarande sitter hårt. Ibland kan bultarna vibrerar sig lösa och därför måste dom efterdras.

Published in Tips