Skip to content →

Dragracing i Sverige

Dragracing är ständigt växande i Sverige. Det är många jag talat med som inte alls kan förstå varför denna sport är så populär. Argumenten är oftast att bilarna bara kör rakt fram och att det därför är tråkigt att titta på. Dessa personer har dock inte insett vad dragracing handlar om. Det finns nämligen en mycket stor anledning till att dragracing är en av de mest populära racingsporterna bland amatörer.

Entusiasternas sport

Detta är definitivt en sport för de som älskar motorer. Dragracing handlar till 90 % om att bygga ekipaget, själva racingen är bara en liten del av kakan. Utövarna spenderar enormt mycket tid i garagen för att just deras bil ska vara den som drar blickarna till sig och som sedan blåser från motståndet med enkelhet. Detta betyder att dragracing inte är en sport man kan hålla på med halvhjärtat. Om man vill lyckas i denna sport måste man lägga nästan varje vaken timme på att optimera bilen. Ingen vill komma till banan med en bil som inte presterar och inte kan konkurrera med motståndet.

Platser i Sverige

Det finns ett ganska stort antal platser för dragracing i Sverige. Sanningen är att detta är en sport som du kan hitta nästan var du än bor. Undantaget är innersta Norrland, men om man kan ta sig till Piteå eller Fjällfors så har de utmärkta dragracingbanor där. I södra och mellersta Sverige ligger banorna tätt. Allra rikast på banor är mellersta Sverige där dragracingen verkligen har sitt fäste. Men du hittar även banor i Skåne och Småland. Själv brukar jag ta utflykter till Viking Dragway i Vårgårda, Säves flygplats och Moholms Strippen. Detta eftersom att de tre ligger relativt nära mig. Jag kan dock även varmt rekommendera Strippen i Västervik och Arvika Dragway.

Proffs vs amatörer

Dragracing är en sport som är tillgänglig för alla som har pengarna och expertisen. Det finns dock även proffsåkning med både bilar och hojar. Personligen är jag dock inte lika intresserad av att se proffsstallens ekipage. Det är roligare att se någon som kommer till banan med en vanlig personbil som de ägnat år och dagar åt att bygga inför just den tävlingen. Det är det som är tjusningen med dragracing för mig. Om ni vill läsa mer om riktigt snabba bilar kan ni klicka här.

Published in Racing