Skip to content →

Status på våra svenska förare

Sverige är knappast känt som någon motorsportnation. Jämför man med grannarna öster om oss så har vi inte mycket att komma med. Finnarna är fantastiska när det gäller motorsport. Här i Sverige har vi dock några förare som är ruggigt bra.

Marcus Ericsson

Marcus Ericsson är den första svensken att tävla i F1 sedan Stefan ”Lill-Lövis” Johansson körde sin sista säsong för McLaren 1987. Även fast Lill-Lövis löpte större framgångar, för bättre stall, under 80-talet knogar Marcus Ericsson på. Just nu ligger han på 20-plats i VM. Chanserna för att han ska göra några underverk under den kvarvarande säsongen är inte supersannolik. Men vi kan ju alltid hålla tummarna för att han lyckas ta en pallplats i något av de kvarvarande racen. Att konkurrera med Sebastian Vettel, Hamilton Lewis och Kimi Räikkönen ligger dock långt fram i tiden för Marcus.

Robert Dahlgren

Här hemma har vi Robert Dahlgren. Sedan debuten 2004 har han varit en maktfaktor i STCC. Med 53 pallplatser på 122 starter är han en förare att hålla ögonen på. Just nu leder han STCC:s förarmästerskap med 281 poäng före Fredrik Ekblom på 241 poäng. Det är inte mycket kvar av STCC-säsongen så vi kan nog med ganska stort sannolikhet säga att det är Robert Dahlgren som går ut som segrare i årets upplaga av STCC. Läs mer om STCC här.

Mattias Ekström

Ekström är en av de absolut vassaste racingförarna vi har här i Sverige. Han har två segrar från DTM-mästerskapen och en världsmästartitel i rallycross från 2016 bakom sig. Det kommer inte bli någon vinst i rallycross i år för Mattias Ekström, men det finns fortfarande en chans att klättra från en tredje- till en andraplats i ligan. Det är dock ett par riktigt tunga namn på toppen av årets rallycross. I ledning har vi svensken Johan Kristoffersson följd av norrmannen och tidigare WRC-världsmästaren Petter Solberg. Mattias Ekström har tredjeplatsen men bakom honom är ingen mindre än den mest framgångsrika rallyföraren genom tiderna, fransmannen Sébastian Loeb.

Johan Kristoffersson

Johan Kristoffersson imponerar stort i årets FIA World Rallycross Championship. 29-åringen innehar just nu förstaplatsen och har en relativt stor poängledning från Petter Solberg som ligger på andra plats. Med över 50 poäng ner till Mattias Ekström på tredjeplats kan Johan Kristoffersson känna sig lugn och trygg. Men ännu är det inte över och det kommer bli spännande att följa Johan i år och kommande år framöver.

Published in Racing