Skip to content →

Världens snabbaste bilar

Utvecklingen bland bilar går otroligt snabbt. Från att supersportbilar på 90-talet hade 400 till 500 hästkrafter kan dagens supersportbilar nå upp till 1 000 hästkrafter. Tekniken har dessutom gjort det möjligt att bygga lätta bilar med effektiva system som ökar prestandan helt enormt mycket. Kombinera sedan detta med fysik, matematik samt de mest avancerade kunskaperna om aerodynamik och du har en bil som kommer ta dig till andra mars innan Elon Musk hunnit säga rymdraket.

Bugatti Veyron Super Sport

Det är delade meningar om ifall det är Veyron Super Sport eller om Chiron är den snabbaste produktionsbilen som finns att köpa idag. Det officiella är dock att Veyron Supersport är den snabbaste bilen som tillverkas för vägbruk just nu. När Guinness mätte upp bilen körde man två gånger och tog ett mellanvärde av hastigheten vid de båda omgångarna. Totalt mätte man upp bilen till en toppfart på 431 kilometer i timmen. Vid ett inofficiellt test med Chiron har man mätt upp denna till 463 kilometer i timmen, detta är dock inte relaterat och då var dessutom fartspärren, som låser bilen till en topphastighet på 420 kilometer i timmen, bortplockad.

Hennessey Venom GT

Efter Veyron Super Sport kommer Hennessey Venom GT. Denna bilen har blivit uppmätt till 435 kilometer i timmen. Men eftersom att detta testet bara var under en åkning, till skillnad från Veyrons två åkningar, och att Venom GT bara tillverkas i tolv exemplar når inte bilen upp till kriterierna för att kunna officiellt anses vara världens snabbaste produktionsbil.

Porsche 918 Spyder

Porschen kan knappast tävla om att ha den högsta uppmätta toppfarten. Men frågan är varför man överhuvudtaget skulle vilja äga en bil som kan komma upp i över 400 kilometer i timmen? Det finns liksom inga platser som ger utrymme för sådana hastigheter ändå. Det Porsche 918 Spyder däremot erbjuder är en acceleration som får g-krafterna att trycka bak föraren nästan ända bak till spoilern. Den är faktiskt snabbare än motorcyklarna du kan läsa om här. Bilen har nämligen den högsta accelerationen, från 0-100, uppmätt bland dagens produktionsbilar. Den klarar, hör och häpna, att ta sig från stillastående till 100 kilometer i timmen på 2,2 sekunder.

F1

F1 är en av de snabbaste motorsporterna på fyra hjul. Medelhastigheten ligger på 225 kilometer i timmen och det är, precis som med Porschen ovan, accelerationen det handlar om. En f1-bil accelererar extremt snabbt och kan ta kurvor i enormt höga hastigheter. Trycket på förarna är enormt och det krävs verkligen att man är en toppatlet för att klara av att köra dessa bilar under längre perioder. Jag skulle nästan vilja påstå att en f1-förare är minst lika bra, om inte bättre, på att hantera g-krafter som en stridspilot.

Något som är värt att notera är att de bilar som nämns här ovan är för de flesta normala människor helt ouppnåeliga. Priserna är skyhöga och de flesta människor kommer antagligen aldrig ens få chansen att se en sådan här bil på annat än bild. Det finns dock ett gäng bilar till humanare priser som faktiskt presterar i toppklass när det kommer till hastighet och acceleration.

Published in Racing